7 decembrie 2009

Ne nastem sau devenim oameni?

1.Ce este omul ?Ce este viata ?Doua intrebari fara raspuns sau cu o infinitate de raspunsuri.Omul este un mister in propri-ai fiinta care cu ajutorul unor abilitati reuseste sau nu sa-si depaseasca limitele.Limitele omului sunt diferite pentru fiecare fiinta in parte deoarece capacitatea dobandita cu ajutorul experientei se transforma in materie prima in viata de zi cu zi.Devenim oameni atunci cand in ochii altora suntem oameni.Dar acest „altora” este compus din 2 parti:oameni si non-oameni.Cand un om iti spune ca nu esti om poate are dreptate.Cand un non-om iti spune ca nu esti om sunt mari sanse ca el sa o spuna din invidie fiindca tu esti om.Esti om ! asta trebuie sa te faca fericit,implinit si sa uiti de toti non-oamenii care iti creeaza probleme.Daca insusi esti un non-om mai exista o sansa,partea a doua a titlului.Poti sa devii un om cu ajutorul altor oameni sau invatand din greselile non-oamenilor.Poti sa devii un om doar atunci cand vrei acest lucru si cand simti ca esti stapan pentru a face o asa mare schimbare.Astfel putem afirma ca daca nu ar exista non-oameni nu ar exista oameni.Omul este o fiinta complexa cu anumite vicii.Viciul este acela care ii da numele omului de om si nu de robot.Viciul este acela care te face sa simti ca traiesti.Problema se ridica la nivelul non-oamenilor.Oare si ei au vicii ?Si ei sufera ?Nu stiu si nici nu vreau sa gasesc un raspuns fiindca astfel am putea sau nu am putea gasi o asemanare intre oameni si non-oameni.Cateodata simti ca esti om dar te comporti ca un non-om fiindca doresti sa iti atingi scopul.Renumitele cuvinte ale lui Machiavelli „scopul scuza mijloacele” trebuie interpretate diferit.In cazul oamenilor acestea sunt macazul care te duc pe calea cea gresita,cale ce te va duce mai jos decat iti poti imagina.In cazul non-oamenilor aceste cuvinte isi au rostul deoarece metodele non-omului de asi atinge scopul sunt acoperite de insusi faptul ca acesta este non-om.Un non-om nu va fi niciodata criticat pentru faptele sale de catre un om insa invers e poibil.Omul are capacitatea de a recunoaste greseala non-omului insa nu are dreptul sa-l critice deoarece acesta nu simte,nu plange,nu sufera.Un non-om nu va fi niciodata mai prejos decat un om deoarece unul fara celalalt lumea nu ar exista.

2.Maxima socratica ‘Cunoaste-te pe tine insuti’ poate sa ne aprinda in minte scanteia de a sti cine suntem defapt.Problema cunoasterii omului este analizata de multi oameni de stiinta prin aparate foarte valoroase care ne pot spune foarte multe despre noi oamenii.Insa nu e cea mai buna solutie de a ne cunoaste pe noi insine.Cea mai buna metoda de a ne cunoaste suntem chiar noi oamenii,deoarece doar omul se poate intelege cel mai bine pe sine ca si fiinta.

Ne nastem oameni,asta toata lumea stie si intelege.Nascandu-ne din om nu putem fi altceva mai mult decat oameni insa ne dezvoltam instinctele asemenea unui animal.Ne diferentiem de animale doar prin capacitatea de a gandi,insa sunt si unele animale care probabil gandesc mult mai mult decat un om.Acel om despre care vorbeam ca gandeste mai putin decat un animal nu se mai poate numi om.A fi om inseamna a fi apreciat de catre un om.A fi om nu inseamna a te naste om,sau a trai cu oamenii.A fi om inseamna a convietuii cu oamenii si a avea aceeasi gandire ca cei cu care respire zilnic acelasi aer.A fi om inseamna a gandi.Omul adevarat nu isi fura aproapele,omul adevarat nu isi omoara aproapele,omul adevarat nu profita de aproapele sau,omul este probabil doar o notiune.Omul este poate un nume dat noua pentru a ne diferentia de restul fiintelor.Probabil in limbajul lor,animalele ne zic noua animale si se numesc ele oameni.Probabil omenirea este un joc pentru extraterestrii.Nu v-ati gandit ca probabil suntem un fel de joc pentru unele fiinte superioare noua,care ne urmaresc si probabil pariaza pe viata noastra?Au aparut destule filme in ultimul timp din care poate ati inteles ca defapt suntem doar un sistem bine pus la punct,o masinarie formata din organe legate intre ele in asa fel incat sa putem sa supravietuim.Sunt unele intrebari care ii vin oricarei persoane in cap.Oare cum functionam? Prin simplul fapt ca avem instinctele animalelor putem sa nu ne numim oameni.Probabil ca omul este un pion intr-un joc de monopoly,probabil ca omul este un soldat pe contul de travian al unei fiinte extraterestre,probabil ca omul este un caine de curse sau poate fi pur si simplu un animal de companie.Nu stiu ce credeti voi insa acea fiinta care tine intr-un acvariu un porc de guineea nu se poate numi om,acea fiinta care creste un animal pentru a-l taia inainte de craciun nu se poate numi om,acea fiinta care ucide pentru a manca nu se poate numi om.Ne nastem inocenti si fara puteri insa pe zi ce trece ne dezvoltam comportamentul si gandirea asemenea unui animal,sau poate chiar mai rau.Orice fiinta este nascuta pentru a supravietui,insa viata ne ofera multe posibilitati sa nu ne transformam din oameni in altceva.Ne nastem oameni,e adevarat insa nu putem sa ne pastram numele de om.Ne nastem oameni insa tindem sa ne transformam in functie de necesitati.Ne nastem oameni dar devenim animale.


made by Thomas

4 comentarii:

Anonim spunea...

articolu' si pula.

1. nu are ce cauta un astfel de articol pe un astfel de blog.

2. pune si tu ghilimele acolo unde se impun, ca doar e citat.

johnny spunea...

in primul rand, pentru anonimul asta papagal, da'ti numele daca ai ceva de comentat si nu ai voie sa comentezi oricum cand e vb de EL Presidente. daca stii ceva despre acest blog, stii despre El presidente...deci cioncu mic
in al doilea rand.......niiii mah, Fantomette o devenit un Moromete al Angliei....cata intelepciune, cata filosofie....ramai al nostru Fantomette el presidente..
pace gushteri

Jac (cu k) spunea...

Anonim esti retard??? De unde scoti partea cu citatu'??? Daca citezi din mintea ta... se numeste articol facut de tine... nu de altii...

Daca vrei ca parerea ta sa conteze... in primul rand trebuie sa stie lumea cine esti... daca nu stie lumea cine esti... vb lui Tomas... esti non om!

Go go planet pe alte bloguri!

eu spunea...

penal

Powered By Blogger